Slobodno tržište još daleko

Bez autora
Oct 26 2011

U Srbiji je potrebno uspostaviti pravo tržište struje, promeniti tarifni sistem, povećati energetsku efikasnost i regulisati odnose sa Kosovom u oblasti prenosa struje. Domaći stručnjaci se slažu sa ocenom da reforme kasne, ali tvrde da ni sugerisane promene nisu pravo rešenje.Srbija će morati da uloži dodatne napore da bi se uskladila sa evropskim standardima u oblasti energetike, a među konkretnim problemima su i teška finansijska situacija u Javnom preduzeću Srbijagas i de fakto monopol Elektroprivrede Srbije.

Slobodno tržište još dalekoU Srbiji je potrebno uspostaviti pravo tržište struje, promeniti tarifni sistem, povećati energetsku efikasnost i regulisati odnose sa Kosovom u oblasti prenosa struje, navodi se u izveštaju Evropske komisije o Srbiji koji je objavio portal EurAktiv Srbija.

Domaći stručnjaci se slažu sa ocenom da reforme kasne, ali tvrde da ni sugerisane promene nisu pravo rešenje.

U izveštaju je ocenjeno da će Srbija morati da uloži dodatne napore da bi se uskladila sa evropskim standardima u oblasti energetike, a među konkretnim problemima su i teška finansijska situacija u Javnom preduzeću Srbijagas i de fakto monopol Elektroprivrede Srbije. Kada je reč o odnosu sa Kosovom, navedeno je da Srbija ometa učešće Kosova u regionalnim mehanizmima za planiranje i naplatu tranzita struje u okviru Sporazuma o energetskoj zajednici jugoistočne Evrope. Glavni nedostatak u domenu tržišta struje je to što svi potrošači koji imaju priključak mogu da se snabdevaju po regulisanim tarifama, daleko nižim od tržišnih, do 2013. godine.

Slobodan Ružić, direktor kompanije Enerdži sejving grup ističe da stavovi Evropske komisije vezani za regulisanje odnosa Srbije sa Kosovom u oblasti prenosa struje nisu motivisani stručnim već političkim razlozima.

- Ja svakako ne podržavam takve stavove Evropske komisije i ne bih ih dodatno komentarisao jer oni su zaista potpuno politički bez bilo kakvog stručnog aspekta - navodi naš sagovornik.

Kada je pak reč o uspostavljanju tržišta struje u Srbiji Ružić se slaže sa ocenom da se na tom planu stvari odvijaju sporo.

- Činjenica je da se kasni sa uvođenjem liberalizovanog tržišta električne energije. Tu je napravljena velika greška što se već nisu stvorili uslovi da slobodno tržište zaživi. Međutim, sada se pravi nova greška. Ne postoje uslovi za ravnopravnu tržišnu utakmicu i zdravu konkurenciju, a potrošači se na silu teraju da od određenog datuma učestvuju na liberalizovanom tržištu, iako su potpuno nespremni za to, bez mogućnosti da zaista biraju nekog kod koga mogu kupiti struju jeftinije. Jednostavno, za tako nešto nisu urađene potrebne pripreme. Smatram da je veoma pogrešno na silu terati potrošače da učestvuju na slobodnom tržištu. Na taj način se krši osnovni princip slobodnog tržišta a to je dobrovoljnost učešća na njemu - objašnjava Ružić.

On dodaje da je prethodno trebalo restrukturisati EPS i omogućiti rad i postojanje drugih proizvođača električne energije na ovim prostorima što nije učinjeno i što predstavlja osnovnu kočnicu za liberalizaciju tržišta struje u Srbiji.

- Ne bih hteo da ispadne da smatram da je samo naša strana odgovorna za vođenje pogrešne politike po ovom pitanju. Naprotiv, ona je to radila uz svesrdnu pomoć raznih savetnika iz inostranstva koji su propagirali da se otvaranje tržišta izvede upravo na ovakav način koji je po mom mišljenju veoma loš - ističe Ružić.

Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije naglašava da je ocena Evropske komisije da se što pre treba pozabaviti teškom finansijskom situacijom u Srbijagasu potpuno ispravna.

- To je ono što na našim prostorima gotovo niko ne sme da primeti a reč je o ključnoj stvari. Rezon EK je ispravan i ja ga podržavam u potpunosti. Jedini način da se taj problem reši je veoma radikalan ali i potreban. A to je da se nateraju dužnici da izmire dugove za utrošeni gas. „Plavi energent“ je kao i svaki drugi proizvod i mora da se plaća njegovo korišćenje. Takva pravila konačno treba da se uvedu i kod nas jer samo tako možemo stvoriti uslove za liberalizaciju tržišta čiji je osnovni postulat da se svaka roba mora platiti - zaključuje Vuletić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik